Mmm, czy ktoś piecze ciasteczka?
Polityka cookies
Bezglutenowe warsztaty w Szkole Podstawowej w Jutrosinie

Bezglutenowe warsztaty w Szkole Podstawowej w Jutrosinie

Dodano: 31-03-2025

31 marca odwiedziliśmy Szkołę Podstawową w Jutrosinie, gdzie wspólnie z Bezglutenową Mamą, dietetyczką i specjalistką od diety bezglutenowej, zorganizowaliśmy warsztaty zdrowego odżywiania dla wszystkich klas trzecich.

 

Celem spotkania było poznanie nawyków żywieniowych uczniów, ich świadomości oraz pokazanie jak przyjemne i łatwe może być tworzenie zdrowych posiłków. 

 

Dlaczego dzieci nie jedzą śniadań?

 

Zaczęliśmy od rozmowy o tym jak wygląda ich dieta, co najczęściej jedzą, a czego nie lubią. Spodziewaliśmy się, że odpowiedzi będą różne... ale mimo wszystko wywołały w nas zaskoczenie.

 

Nie zjadłam nic od wczoraj

 

To słowa jednej z uczestniczek warsztatów, powiedziane jakby to było coś normalnego. Choć zdanie brzmiało zwyczajnie, niosło w sobie bardzo ważny komunikat.

 

Wiele dzieci przychodzi do szkoły zupełnie na czczo. Jedzą dopiero na przerwie, około godziny 9:00. Dlaczego? Najczęściej odpowiadały:

 

„Bo nie jestem głodna”
„Bo się spieszę”
„Bo nie ma czasu"


Bezglutenowa Mama, mając już doświadczenie w takich sytuacjach, doskonale wiedziała, że przyczyna leży jeszcze głębiej. Jak się okazało, wielu uczniów nawet nie zdawało sobie sprawy, że przejawem głody nie jest tylko burczenie w brzuchu. Uczniowie byli w niemałym szoku, gdy dowiedzieli się, że głód pokazuję się również w złości, zmęczeniu czy braku skupienia. 

 

Równowaga, a nie zakazy 

 

Podczas warsztatów przedstawiliśmy również dzieciom prostą, ale naprawdę ważną zasadę: 80% zdrowego i 20% przyjemności. A jak to zrobiliśmy w praktyce? Na najprostszym przykładzie, czyli mówiąc, że bułka z nutellą może zostać, jednak jeśli obok pojawi się kanapka z ciemnego chleba z szynką i papryką. Uczniowie byli nieco zdziwieni ale i zachwyceni! 

 

Uczymy przez działanie (i pieczenie!)

 

Największy entuzjazm wzbudziło pieczenie zdrowych i prostych ciastek czekoladowych z płatków owsianych, które każdy może przygotować w domu – bez wyszukanych składników. Przepis na te ciastka znajdziecie na blogu Bezglutenowa Mama. 

 

Cieszymy się, że dzieci tak chętnie uczestniczyły w całym warsztacie. Doskonale wiemy, że każdy najlepiej uczy się przez doświadczenia, a te zajęcia nie były tylko lekcją pieczenia ciastek, ale również lekcją samodzielności, sprawczości i radości! 

Wróć

Więcej przeczytasz o nas na:

Ostatnie wpisy